Блогчетање

Данилово блогче

Mon, 04 Oct 2010

Већ неко време меркам неки ласер. Одрастао сам на разним HP-овим ласерским штампачима, од IIp, преко 4mv и мог дугогодишњег фаворита 5mp. Касније, када сам „одрастао“, некако су inkjet штампачи постали норма (нисам волео да имам превише уређаја, па узмем један „све-у-једном“ — и штампач и скенер, и боја и црно-бело).

Сада сам поставио себи захтеве без којих нећу ни да мрднем:

  • колор (за повремену употребу, па цена отиска није важна),
  • ласер,
  • дуплекс (двострана штампа) и
  • мрежа.

Разгледајући понуду, решио сам да узмем HP Color LaserJet CM2320fxi—међутим, ма шта писало на сајтовима и у ценовницима продаваца, код нас тог вишенаменског уређаја нема. Са једном фирмом сам отишао чак дотле да сам договорио испоруку и скоро им уплатио новац, а онда ми у последњем тренутку јавише да га, ипак, нема у магацину.

Затим, желећи да останем веран старом добром HP-у (делом и зато што имају најбоље драјвере за ГНУ/Линукс), покушам да нађем CP2025DN коме је цена пала у Америци на $300, тј. око 200 евра, међутим, код нас га нема, бар не по цени до €550. Он интерно представља исти уређај као и CM2320fxi, само нема скенер и факс, али је углавном хваљен за квалитет штампе.

И потом, сасвим случајно, набасам на сајт PC4U, и ту приметим Epson AcuLaser 2600DTN по прилично доброј цени: 26.000 динара.


Epson 2600DTN: две касете за 500 листова + једна вишенаменска „касета“ са стране

Опис делује прилично занимљиво, а ово D и N из ознака ми говоре да се заиста ради о дуплекс и мрежном штампачу. Међутим, прилично је тешко наћи ишта о овом штампачу на вебу — у Америци се не продаје (бар не под овом ознаком), а ту су и C2600 и обичан 2600. Одмах се јављају неке сумње, а Епсонов сајт описује само C2600N.

И после мало истраживања, сазнајем нешто врло занимљиво. 2600N и C2600N су заправо исти штампачи, само један долази без тонера у боји, а други са тонерима у боји.

И то је најзанимљивија страна овог штампача. Ако немате тонере у боји, можете сасвим опуштено штампати само користећи црни тонер, тј. сматрати штампач обичним црно-белим ласерским штампачем. И тада је екстремно брз (декларисаних 30 страна по минуту, а ја нисам мерио, али сам задовољан брзином).

Када вам затреба штампа у боји, можете додати тонере за цијан, магенту и жуту (сваки око 9.000 дин за „мањи“, односно 14.000 дин за „већи“ који званично издржи до 5.000 страна), и претворити 2600N у C2600N који је, додуше, мало спорији ласер у боји (декларисаних 7,5 страна по минуту). Или можете убацити укупно четири црна тонера и бити мирни за дужи период.

Стандардна варијанта 2600N долази са „дугорочним“ црним тонером декларисаним за 5 хиљада страна, а DTN значи да добијате још и дуплекс и додатну фиоку за папир. Телефон потврђујем да се заиста ради о овом моделу, и затим одлазим и исти плаћам.

Штампач ми бива испоручен следећи дан у огромној кутији. Момак који испоручује је неколико пута поменуо „веш машину“, не знам у ком контексту. :)


Повелике кутије за сам штампач и додатну касету — кутија од дуплекса је већ убачена у кутију штампача

Међутим, заборавили су да ми испоруче дуплекс и додатну фиоку за папир, али то заиста брзо исправљају из радње: као нарочито пријатно изненађење бих издвојио то да сам ја њих морао само једном да зовем да их обавестим о недостатку делова, а после су мене редовно обавештавали о томе како тече решавање проблема.


Прилично велики штампач — осмотрите однос величине са „нормалним“ радним столом (тј. трпезаријским пошто је то по мени најбољи радни сто :)

Једна ствар коју сигурно нећете приметити на сликама по вебу је то да је штампач огроман. Наиме, све фотографије штампача без додатне фиоке изгледају као да је „шири него виши“. Међутим, штампач је прилично висок, а заузима и доста озбиљну површину. Још додајте 15-так сантиметара за додатну касету за папир, и јасно је да вам треба додатни сталак за штампач. Али не мора бити претерано приступачно, зато што га можете напаковати и папиром и тонером и да га не дирате неко време.

Сама инсталација је протекла уз мало мука: веб интерфејс захтева Јава додатак за читач веба, а бета верзија Убунтуа 10.10 није могла да се повеже са штампачем. Ипак, кућни сервер на 10.04 се уредно повезао „из прве“ те се даље нисам ни бактао проблемима на 10.10. То остаје за неки други дан. Као и детаљније тестирање штампача.

Ретко рекламирам некога али у последње време углавном све иде на тежи начин. Ни при набавци овог ласера није све ишло савршено, али сам, после дуже времена, пријатно изненађем услугом. Зато, моја препорука за Epson 2600DTN и за PC4U, тј. г-дина Антонија у истом.

[22:05] | [] | # | G | | TB

Tue, 13 Apr 2010

Коначно је сага готова: преко 2 месеца од када је замењени ТВ отишао на сервис, и око три и по месеца од куповине, добио сам паре назад.

БГЕлектроник

Е сад, зашто треба избегавати Самсунг телевизоре код нас? Зато што је БГЕлектроник овлашћени сервис за Београд. А шта они раде?

Па, између осталог (нису ниједан од својих рокова испоштовали, па ни онај за издавање одобрења за замену ТВ-а), зато што:

  • варају чак и своје добављаче, а не само купце

Ово је само моја претпоставка, али изведена из неколико чињеница. Раније (пре 1. јануара 2010.) је гаранцију давао увозник Самсунг телевизора, а од средине јануара то ради „Самсунг директно“ (тако су ми рекли). Пошто сам ја оригинално ТВ купио по „старим правилима“, а замењени добио по „новим“, могуће је да Самсунг није хтео да призна гаранцију (пошто, наравно, продавци нису поменули да су покушали да ми увале коришћени ТВ па су морали да га замене).

Е сад, не би то било довољно да се посумња, да се није десило још неколико ствари. Када сам дошао да узмем одобрење за замену ТВ-а, на њему је писало да сам ТВ купио 26.02.2010. (а однет у сервис 08.02.) уз прихефтану копију фискалног рачуна од тог датума са потпуно другим износом. Уз то, јасно сам видео други примерак моје потврде са пријема на сервис са гомилом података прецртаних тамним маркером.

Мени ово указује на то да је БГЕлектроник пилићар у тој мери да нису спремни ни да сносе трошкове када буду ухваћени у превари (тј. уваљивању коришћених телевизора). Ја већину ових папира имам скенирано (иако сам их морао предати при пријему новца), па ако неко зна некога кога би то занимало (нпр. из Самсунга), радо ћу му проследити.

И Техноманија...

Ух, ух. Закон крше непрестано, а између осталог и тиме што не обезбеђују одношење на и доношење телевизора са сервиса. Подсетимо се Закона о облигационим односима:

Члан 505.

(1) Продавац, односно произвођач је дужан да о свом трошку пренесе ствар до места где треба да се оправи, односно замени, као и да поправљену, односно замењену ствар врати натраг купцу.

(2) За то време продавац, односно произвођач сноси ризик за пропаст или оштећење ствари.

Можда сервис треба ово да обезбеди, али није на мени да се бринем ко ће то да обави, него продавцу. Не знам за вас, али мени у кола тешко стане ТВ од 100 и више см.

Даље, уз ТВ ми је стигао потпуно непопуњен гарантни лист — само печат и потпис на бланко гарантном листу. Ово крши неколико чланова Закона о заштити потрошача. При том су ми испоручили коришћени ТВ (но, они тврде да је он испоручен директно од добављача), и читава замена је трајала преко месец дана. А тада сам добио ТВ који се покварио после два минута.

И на крају, да све буде још лепше — повраћај новца. Како ми рекоше, „вратити паре на картицу“ је „сувише сложена процедура“, па су питали да ли ми одговара готовина. Пристајем на све само да их се отарасим, а онда ми кажу да ће „возачи“ донети паре сутра (не, не могу ја да их покупим у некој радњи). И иако је сутра радни дан, њима то ништа не смета — ја ћу да седим кући и да се надам да ће стићи у неко доба. Око 14ч мени досади па их позовем, и испостави се да неће доћи (зато што возачи немају паре код себе — хм, хм), и обећавају да ће доћи сутра ујутро! Да немам могућности да радим и од куће, лепо бих се провео.

У суботу ујутро тако заиста стижу доносећи паре и то све хиљадарке. Милина. „Наравно да ћу да пребројим, а шта си ти мислио.“

И шта је наравоученије? Па, држаћу се даље од Техноманије због њихове непословности. И даље од Самсунг телевизора док год је БГЕлектроник једини овлашћени сервис за исте у Београду. А пошто је сервис плазма телевизора изгледа сувише компликован, даље и од њих.

А остали...

Па, пре узимања следећег ТВ-а се мало распитујем. Сазнао сам да бар два овлашћена сервиса за LG телевизоре такође немају теренску службу (ERC и Екран сервис). За Сони је један овлашћени сервис дивни БГЕлектроник, а други је Input: ови други бар нуде могућност доношења, али се то наплаћује (од 2.000 дин па навише). Филипс и Тошиба су веома слабо заступљени на нашем тржишту, а Панасоник се махом бави плазмама (од којих сам одустао због повећаних ризика да ми се деси исто што и са претходном).

Ако имате информација да неки продавац или произвођач заиста нуди одговарајућу услугу у гарантном року, волео бих да чујем за њих.

[16:12] | [] | # | G | | TB

Tue, 09 Feb 2010

И напокон, 30. јануара је мени стигао нови телевизор а враћен стари са урезаном сликом и стотинама сати коришћења.

Победа!

Ма мало сутра. Смонтирам ја то на зид а достављач ме упозори да не смем да га палим бар два сата. Ја рекох: „добро, добро, влажно је и хладно напољу, стрпићу се да се температура изједначи“. И одем до другара.

Вратим се касније, и прво што сам урадио је било да проверим колико има сати коришћења. Упалим ТВ, улетим у сервисни мени, и видим: 0 сати. Опа, дивно. Пустим његову „заштиту екрана“, и одем до кухиње.

Чујем „крц“ (онај стандардан звук при паљењу и гашењу ТВ-а/монитора), а другар Стев'ца виче: „угасио ти се ТВ“. И угасио се за вјеки вјеков.

И рекох, надам се да је привремено, и одох до Лондона на недељу дана. Вратим се и утврдих да, нажалост, ипак није привремено.

Знам, дешава се. Али колико среће човек мора да има да ово доживи? Ал' за овај бар знам да је нов. Нов и покварен. :)

Сад ми предстоји авантура са сервисом, а они немају „теренску услугу“, што значи ангажовање горњепоменутог другара да помогне у транспорту педесетопалачног телевизора. Није да је тежак, него је гломазан.

[02:41] | [] | # | G | | TB

Mon, 18 Jan 2010

Крајем прошле године сам купио нови плазма ТВ — онлајн преко сајта Техноманије. У питању је Самсунг PS-50B530 који је дефинитивно најповољнија куповина за оно што нуди. Он је заменио мој постојећи Самсунг LE-40M71 који је после две године почео да отказује (а који је узет као изложени модел, што је вероватно допринело превременом отказивању).

И тако се ја одлучих да пошто изаберем ТВ који желим да узмем, исти наручим онлајн како бих избегао могућност да добијем изложени (и вероватно оштећени модел, пошто плазма телевизори нису толико отпорни на „изложбена подешавања“). Све је прошло одлично на сајту Техноманије, док...

Док ТВ није стигао и док нисам утврдио да је ТВ коришћен око 500 сати пре него што сам га ја добио (требало ми је неколико дана да откријем комбинацију Info-Menu-Mute-Power on на даљинцу, из које се затим иде у „Control“ па у „Sub“ мени где се налази „Panel Display Time“). И када сам га подробније испитао, приметио сам да већ постоји урезана слика :(


Ни наручивање преко интернета није гаранција да ћете добити нов производ: да ли је ово враћен производ или изложени модел са око 500 сати коришћења пре него што је стигао до мене?

А ја се толико посветих читању документације о правилној употреби плазма ТВ-а да су ме пријатељи зезали како им се укаже прилика. :)

Сада преговарам са Техноманијом у вези тога како могу да ми замене производ. Камен спотицања је амбалажа (и недоступност истоветног производа за наручивање), али на мојој страни је Закон о заштити потрошача.

До сада ми понудише 9% попуста, нашта ја рекох „ха, нема шансе“. Да видимо шта ће даље бити у 74. епизоди серије „Данило против ветрењача“.

[16:21] | [] | # | G | | TB

Fri, 10 Oct 2008

A recommendation for a cheap PCI card which Just Works with Ubuntu Intrepid: MSI PC60G-F. I fully expect it to work with other distributions as well, but I am generally looking for solutions which would work with at least an Ubuntu live CD.

In Serbia, you can get it for 1400 RSD.

[11:14] | [] | # | G | | TB

Sat, 11 Aug 2007

Like most people, I accumulated too many gadgets. I've given away Nokia 770 to my sister (I also have Nokia N800), and stored away some other things (like USB DVD recorder, flatbed scanner), and started increasingly switching over to "multifunction" devices.

Numerous gadgets
Gadgets clean-up

And what I am left with is still too much (the photo above doesn't include a USB hard drive, speakers and another computer I use for storage and as a media server—and a camera, of course :).

The steps I did so far to help my case are replacing separate printer and scanner with a networkable multifunction device. And replacing a combo of a wireless AP and an ADSL router with a single device (except that it doesn't work too well atm, so I am keeping both).

But, how to get rid of more stuff? I plan to replace the other computer with a more integrated solution (including big hard drives and memory card reader), and I'll probably get rid of MP3 player (both N800 and my phone can be used as ones), and I'll get rid of Toshiba E740 PDA (I am now pretty sure I'll never bother hacking on it).

Any further ideas on how to un-clutter my workspace? ;)

In other news, I lost my cool Linux-powered Motorola A1200 in Birmingham: the day before GUADEC actually started. So, after losing my previous Motorola phone, and after remembering that I lost my parents' Motorola phone all the way back in high school, I am done with Motorolas. :)

[18:18] | [] | # | G | | TB
Contact
Danilo Segan

This is blog (web log) of Danilo Šegan (or Данило Шеган).

Archives
2017-Jan
2013-Dec
2011-Nov
2011-Oct
2011-Aug
2011-Jul
2011-Jun
2011-May
2010-Oct
2010-Aug
2010-Jul
2010-Apr
2010-Mar
2010-Feb
2010-Jan
2009-Dec
2009-Oct
2009-Aug
2009-Jun
2008-Oct
2008-Aug
2008-Jul
2008-Jun
2008-May
2008-Apr
2008-Mar
2008-Feb
2007-Dec
2007-Oct
2007-Aug
2007-Jul
2007-May
2007-Apr
2007-Feb
2007-Jan
2006-Nov
2006-Oct
2006-Aug
2006-Jul
2006-Apr
2006-Mar
2006-Feb
2006-Jan
2005-Sep
2005-Jun
2005-May
2005-Apr
2005-Mar
2005-Feb
2004-Dec
2004-Nov
2004-Oct
2004-Sep
2004-Aug
2004-Jul
2004-May
2004-Apr
2004-Mar
2004-Feb
2004-Jan
2003-Dec
2003-Nov
2003-Oct
2003-Sep
1983-Mar

< October 2010 >
MoTuWeThFrSaSu
     1 2 3
4 5 6 7 8 910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Categories

Links
Kvota.net
Prevod.org
My study page
Srpski.org
GNOME
Friends' Blogs
alex (en)
bc (en)
Bojan Živanović (sr)
Carlos (en)
Goran (sr)
imp (sr)
lilit (sr)
Oskuro (en)
Zombie (sr/en)
Feeds
RSS